Ruokavalion aloittaminen

  SCD Ruokavalion aloittaminen

 

SCD:lle siirtyminen aloitetaan IntroDiet -aloitusruokavaliolla. Jos sinulla on oireita ruokavaliota aloittaessasi, pysy aloitusruokavaliolla 5 päivää, muulloin 2-3 päivää. Jogurttia voit syödä huoletta, jos se ei lisää oireita. Ensimmäisenä ruokavalioon lisätään keitettyjä vihanneksia ja kypsää (ruskeapilkkuisia) banaania sekä keitettyjä hedelmiä. Ota käyttöön muut SCD -ruuat yksi kerrallaan, jotta voit nähdä mikä elimistöllesi sopii. Jos jokin ruoka-aine ei sovi, mutta et ole sille myöskään allerginen, kannattaa kokeilla ko. ruokaa uudelleen muutaman päivän kuluttua. Kun suoli rauhoittuu, se sietää paremmin ruokia. Tulosta itsellesi tarkistuslista ja pidä sitä mukanasi varsinkin ruokavalion alkupuolella tulosta tarkistuslista (sisältyy peruspakettiin) tästä: SCDTarkistuslista

Intro Diet -aloitusruokavalio
Kielletyt/sallitut lista

SCD -tarkistuslista ruoka-aineittain (erityisen tärkeä)
Muista seuraavat poikkeukset


 
IntroDiet - aloitusruokavalio

IIntroDiet:

IntroDiet -SCD:n aloitusruokavalio Intron kesto 2-3 päivää, mutta jos sinulla on veriripulia, ripulia, kipuja tai muita oireita, silloin intron kesto on 5 päivää, jonka jälkeen otetaan käyttöön muita sallittuja ruokia, yksi kerrallaan, oireita tarkkaillen. Intron aikana seuraavat elintarvikkeet ovat sallittuja:

*Kotitekoista SCD-jogurttia. Kaveriksi keitetty tai mikrotettu banaani tai omena, jotka ovat soseutettuina hyviä makeuttajia.

*Rypäle tuoremehua (100%, ei sokeria) tai hyvin laimeaa sitruuna- tai greippitäysmehua, johon ei ole lisätty sokeria (itsetehty mehu on turvallisinta). Korkeintaan kolme sitruuna puserrusta juomalasiin (jos juoma on liian väkevää, maha alkaa kapinoida).

* Kiisseliä tai hyytelöä sellaisista (siivilöidyístä) marjoista tai mehusta, joihin ei ole lisätty sokeria. Hyytelöimisaineena on käytettävä liivatetta.

* Kotitekoinen kanakeitto, jossa keitettyä porkkanaa ja kanaa, lisäksi suolaa ja voita. Myöhemmin paistijauhelihaa paistettuna ja tehosekoittimella murskattuna. Erittäin huonokuntoisille sekä kana että porkkana murskattuna ja käytä vaan keitettyjä kananmunia, ei paistettuja. (neljästi päivässä). Elimistölle kana on helpoin sulatella (liha sulaa mahahappokäsittelyn ja sen jälkeen mätänemisen kautta ruuansulatuselimistössä).

* Keitettyä kalaa tai naudanlihaa. Näistä voi myös laittaa yllä olevaa keittoa, vaihtaen kana kalaan tai loppu intron aikana naudan lihaan. Kevyiten sulava on kana. Välttämättä muuta lihaa, kuin kanaa, ei koko introlla tarvita. Seuraavaksi helpoin elimistölle on kala. Naudan lihaa keitettynä kannattaa kokeilla vasta intron viimeisenä päivänä.

* Sitruunatonta juustokakkua, johon ohje kirjan sivulla (Breaking the Vicious Cycle) 104 tai http://www.scdiet.org nettiosoitteessa.

*Kananmunat (näiden kanssa useilla ollut ongelmia, ei ehkä järkevää käyttää introlla laisinkaan) keitettynä, kokkelina veteen tehtynä, jos paljon oireita suositellaan pieniä määriä ja mieluiten keitettynä, ei paistettuna.

 
Kielletyt / sallitut lista

Kielletty SCD-ruokavaliossa:

Sokeri, tumma- ja vaalea siirappi, sakkaroosi, sukroosi, sakkariini, maltodextriini, xylitoli, aspartaami, maltoosi, diabeetikkojen makeutusaineet yleensä, mannitoli, sorbitoli, vaniliinisokeri, melassi, elintarvikemelassi, vaahterasiirappi, vaaleasiirappi, koivunmahla, sokerihuurrute, tomusokeri, maissisiirappi, fruktoosi (kaikki makeutusaineet kiellettyjä, paitsi kotimainen hunaja), Makkarat ja nakit (paitsi vatajan luonnonsuolilenkki ja luonnonsuolinakit, myös jotkin A-luokan makkarat saattavat käydä. Tutki etiketti.) kiellettyjä. Varo maustettuja kinkkuja, ne sisältävät usein laktoosia tai sokeria ja tärkkelystä. Leikkeleistä käy Kytösavun meetvursti. viljoista tehdyt jauhot, vehnä, vehnän alkio, ohra, kaura, ruis, idut, riisi, korppujauhot, perunajauho, maissijauho, gluteiinittomat jauhot (jauhoista manteli- ja pähkinäjauhot/pulverit ovat sallittuja), soija, "eksoottisemmat" viljat: tattari, hirssi (kaikki muut samantapaiset), kahviherne, pavunidut, soijapavut, mungopavut, fababeans, garbanzobeans, peruna, jamssi, maissi, palsternakka, merilevä, agar, karrageeni (irlanninlevä), tölkkiliha, säilötyt tölkkivihannekset, maito (paitsi SCD-jugurtin tekoon), kerma (paitsi SCD-jugurtin tekoon), entsyymi pilkotut maidot, maitojauhe, bifidus-bakteerit (ikävä taipumus ylikasvuun sulistossa). Kiellettyjä juustoja ovat: Mozzarella, Ricotta, raejuusto, Hyla-raejuusto, tuorejuustot, prosessoidut juustovalmisteet, juustolevitteet, sulatejuustot, FETA, Gjetost, Gruyere, Neufchatel, yksittäispakatut juustoviipaleet sekä karamellisoidut ruskeat juustot, kevyt -juustot (alhainen rasvaprosentti, lisätty kiellettyjä aineita), raejuusto, fetajuusto, juustolevitteet, sulatejuustot, margariini (paitsi voimariini), kaupallinen jogurtti (maustamaton kaupallinen jugurtti on sallittu vain SCD -jogurtin siemeneksi, ei syötäväksi), piimä, maitorahka, Hyla-tuotteet (poikkeus Hyla-voi), vähälaktoosiset jogurtit, entsyymikäsitellyt maitotuotteet, laktoosinkäsittelyyn tehdyt pillerit ja LHM -maito, laktoositon maitojuoma(entsyymikäsittelyn takia), leipä, makaroni, leivonnaiset, pasta, aamumurot, cornflakesit, mysli, kaupallinen majoneesi, kaikki kaupalliset jäätelöt, suklaa, johanneksenleipäpuun hedelmä, lihaliemi- / kasvisliemikuutiot, leivinjauhe, Mausteseokset ei käy (yksittäiset mausteet käy paitsi ei: curryjauhetta ja valkosipuli- tai sipulijauhetta sekä ei käy myöskään kaupalliset mausteseokset kuten: kanamauste, grillimauste, jauheliharuokamauste, pitsamauste yms.), herajauhe, hera, kaupallinen ketsuppi, stevia, pikakahvi tai pikatee, fructooligosakkariidituotteet, kaakaojauheet/-valmisteet, aloevera -tuotteet, psyllium-jauhe, tärkkelys, agaragar, pektiini, poronsarvenjauhe, arrow, tapioga, sago, cous-cous, laktoosi, Balsamiviinietikka, jos se sisältää kiellettyjä ruoka-aineita kaikki makeutusaineet (paitsi hunaja ja hedelmät) ja siemenet (3kk SCD -iässä seesaminsiemenet sallittuja).

Sallitut SCD-ruokavaliossa:

Hunaja, hedelmät (kaikki paitsi säilykkeet, kuivatut käy, jos ei sokeria lisätty), vihannekset (paitsi maissi, palsternakka, peruna ja riisi, jotka kiellettyjä), tomaatti (tomaattisäilykkeet ei käy), parsa, parsakaali, kukkakaali, artisokka, punajuuri, lanttu, nauris, ruusukaali, kyssäkaali, kaali, porkkana, selleri, kurkku, munakoiso, kesäkurpitsa, kurpitsa, raparperi, paprikat, sinapinsiemenjauhe (tarkista ettei sisällä vehnäjauhoja tai muuta kiellettyä), valkosipuli (valkosipulijauhe ei käy, sis. tärkkelystä), sipuli (sipulituotteet ovat kiellettyjä jauheena, mausteseoksissa, pulverina ja valmiiksi kuivattuna), salaatti (ja muut salaatit myös), pinaatti, nokkonen, herkkusienet ja kaikki muutkin sienet, vesikrassi, papuja, linssejä, herneitä, pähkinät (suolatut ja paahdetut käy, ei mausteseoksissa!), raaka cashewpähkinä, kuorelliset pähkinät, kuten manteli, saksanpähkinä, kastanja, hasselpähkinät, pekaanipähkinät, luonnonmukainen pähkinävoi, vahapapu, valkoinen pieni papu, tarhapapu, "jauhoista" manteli- ja pähkinäjauhot ovat sallittuja, kaikki liha (marinoimaton käy), sisäelimet (maksa, munuaiset jne.), kananmuna (ja muiden lintujen munat myös), kala, äyriäiset, muut meren elävät. Sallittuja juustoja ovat: Edam, Emmentaalit, Colby, Gorgonzola, Gouda, Havarti, Cheddar, Silton, Romano, Roguefort, Port du Salut, Parmesan (johon ei lisätty maitovalmisteita), Muenster, Montrey Jack, Limburger, Cambert, Brick, Sinihomejuusto (kypsä), Asiago, kaikki italialaiset kovat juustot cheddar -juusto (ei erikseen yksittäispakatut käy, niissä usein tärkkelystä yms.), kovat juustot, havarti -juusto, kotitekonen SCD-jogurtti (jota on pidetty jogurttikoneessa 24 h tai uunissa, jossa tavallisen uunilampun tilalle on laitettu lamppu (60w) päällä, ja uunin , jossa vain valo siis palaa ja itse 'lämpö' on pois päältä 24h), Suositeltavimpia scd-jugurtin tekoon ovat Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus ja (Suomessa pitkään tutkittu) Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) -maitohappobakteerit. Suolen toipumisen kannalta mieluiten useampaa näistä samassa erässä, tosin yksikin lajike käy. hedelmät (säilötyt ei käy), marjat (ei sokeria), mantelit, oliiviöljy, soijapapu öljy ja muut kasvisöljyt, voi (Hyla-voi ja tavallinen yhtä OK, laktoosin suhteen ero on tuskin havaittava), SCD -sinappi (itse tehty), sokerittomat täystuoremehut (100%), sakariini (tämä on apteekkitavara, ei sama kuin sakkariini tai sakkaroosi, jotka kiellettyjä), kaikki etikat, liivate, maissiöljy, kookosmaito, kookos, kookosöljy, laiha tee, laiha kahvi, kuiva punaviini, kuiva valkoviini, Mausteista käy kaikki yksittäiset mausteet paitsi EI: Curry, sipuli ja valkosipuli -jauhe sekä kaupalliset mausteseokset kuten: kanamauste, grillimauste, jauheliharuokamauste, pitsamauste yms.

Näitä sovelletaan siten, että kielletyt -listan ruokia ei sisällytetä ruokavalioon, riippumatta siitä ovatko ne aiheuttaneet ennen oireita vaiko eivät. Saliitut siltan kanssa menetellään kokeillen ja ne ruoka-aineet, jotka eivät sovi, jätetään pois. Eli jos olet allerginen jollekkin sallitut -listalla olevalle ruualle, se jätetään automaattisesti pois ruokavaliolta.


 
SCD - tarkistuslista ruoka-aineittain

Tulosta pelkkä tarkistuslista (sisältyy peruspakettiin) tästä: SCDTarkistuslista


1. Proteiinit:
liha, kala ja kana sallittuja, samoin sisäelimet.
Korppujauhoilla päällystetyt tuotteet ovat kiellettyjä. Makkarat ja nakit (paitsi vatajan luonnonsuolilenkki ja luonnonsuolinakit, myös jotkin A-luokan makkarat saattavat käydä.Tutki etiketti.) kiellettyjä. Varo maustettuja kinkkuja, ne sisältävät usein laktoosia tai sokeria ja tärkkelystä. Kaupan marinadeissa on paljon kiellettyjä aineita, tee omat SCD-marinadit.

Merenelävät ovat sallittuja ( paitsi merilevä sekä agar-agar on kielletty)
Kalasäilykkeet ovat sallittuja (vedessä tai öljyssä, ei tomattisoseessa) paistettuna, grillattuna (SCD -grillikastikkeessa), suolalla savustettuna, kuivattuna, keitettynä, raakana tai suolattuna. Kuitenkin säilykekalan oltava ilman kaupallista marinadia tai liemikuutioita, sekä ilman curryjauhetta ja valkosipuli- tai
sipulijauhetta.

Kananmunat ja muut lintujen munat ovat sallittuja. Kakkupohjaa tehdessä vain valkuaiset ovat hyviä käyttää (tiivimpi taikina). Jäätelöön käytetään keltuaista. Keitetyt kananmunat voi säilyttää jääkaapissa ja hotkaista pikkunälkään. Jos haluat munattoman vaihtoehdon, käytä itse tehtyä hedelmäsosetta kananmunan tilalla. Kananmunien kanssa leivonnassa käytetään hunajaa sokerin tilalla. Koska hunaja on löysempää kuin sokeri, käytetään sitä leivonnassa hieman pienempiä määriä kuin sokeria (1/4 - 1/3 osa vähemmän). Paistettujen kananmunien kanssa on syytä noudattaa varovaisuutta, jos on ripulia.

Sallittuja juustoja ovat:
Edam, Emmentaalit, Colby, Gorgonzola, Gouda, Havarti, Cheddar, Silton, Romano, Roguefort, Port du Salut, Parmesan (johon ei lisätty maitovalmisteita), Muenster, Montrey Jack, Limburger, Cambert, Brick, Sinihomejuusto (kypsä), Asiago, kaikki italialaiset kovat juustot, kuiva Dry Curd Cottage Cheese (=DCCC ei saatavilla Euroopassa, mutta voit kuivata jugurtista vastaavaa, ohje resepteissä).

Kiellettyjä juustoja ovat:
Ricotta, Mozzarella, raejuusto, Hyla-raejuusto, kermajuusto, prosessoidut juustovalmisteet, juustolevitteet, sulatejuustot, FETA, Gjetost, Gruyere, Neufchatel, yksittäispakatut juustoviipaleet sekä karamellisoidut ruskeat juustot.

Sallittujen juustojen lisäksi kotitekoinen SCD -jugurtti on sallittu dieetin (Intro) alusta alkaen. Sallittuja on myös kotitekoinen SCD -maitorahka(jugurtti), SCD -jäätelö, kookosmaito ja mantelimaito (6kk:n SCD -iässä).

Maustamaton kaupallinen jugurtti on sallittu vain SCD -jogurtin siemeneksi, ei syötäväksi. Kiellettyjä on alle 24h fermentoitu (haudutettu), alle 37 asteen tai yli 47 asteen lämmössä pidetty 24h SCD -jugurtti. Kiellettyjä tuotteita ovat myös heravalmisteet, herajuomat, juustolevitteet, maitojauheet, HYLA -tuotteet, asidofilustuotteet ja gefilustuotteet (paitsi jos käytetään maitohappobakteerikapseleita tai SCD-jugurtin siemenenä käytettävä gefilus jugurtti), kerma (paitsi SCD-jugurttia tehdessä), nestemäiset maitotuotteet, vähälaktoosiset jogurtit, entsyymikäsitellyt maitotuotteet, laktoosinkäsittelyyn tehdyt pillerit ja LHM -maito.

2. Rasvat:
Voin käyttö sallittu, margariinit (voimariini sallittu) ja muut levitteet kiellettyjä. Jos haluat tehdä omaa SCD-margariinia, sekoita voita ja auringonkukkaöljyä/oliiviöljyä sopivassa suhteessa keskenään ja säilytä jääkaapissa. Kaikki ruokaöljyt ovat sallittuja, soijaöljykin (muut soijatuotteet kiellettyjä) ja maissiöljy. Suositeltavin terveyden kannalta on kylmäpuristettu oliiviöljy.

3. Vihannekset (hiilihydraatteja):
Sallittuja ovat sipuli ja valkosipuli tuoreena, paistettuna ja keitettynä. Sipulit ovat kiellettyjä jauheena, mausteseoksissa, pulverina ja valmiiksi kuivattuna. Varo valkosipulin liikakäyttöä, sillä se voi etenkin raakana syötynä ärsyttää suolta. Sallittuja ovat myös ranskalainen artisokka (Jerusalemin artisokka on kielletty) parsa, punajuuri, persilja, ruusukaali, kaali, (lehtisalaatti, lehtikaali, kyssäkaali ja parsakaali) purjo, selleri, porkkana, nauris, lanttu, kurkut, munakoiso, kurpitsat, paprikat (tulisia paprikoita ei suositella ainakaan dieetin alkuvaiheessa), pinaatti, nokkonen, tomaatti (lisäaineeton kaupallinen tomaattimehu ja omatekoinen ketsuppi ovat sallittuja, muttei tomaattipyre, tomaattisose tölkissä, tomaattipasta, tomaattikastike eikä muutkaan kaupalliset tomaattivalmisteet.) Sallittuja on vesikrassi, vehnänruohomehu (jos kasvatat versoa pidemmäksi, muutoin kaikki viljat kiellettyjä), raparperi, oliivit, tillipikkelssit (ilman sokeria), kukkakaali, linssit (12 tuntia liotettuina ja keitettyinä pehmeäksi. Käsittele samoin pavut ja kuivatut herneet), herneet sallittuja ja pavuista sallittuja: pienet valkoiset pavut, vahapavut ja tarhapavut.

Jauhoista manteli- ja pähkinäjauhot ovat sallittuja. Papujauho myös sallittu, jonka valmistus tapahtuu seuraavasti: liuota papuja 12 h, keitä 2 h, kuivata vuorokausi ja sen jälkeen jauhata luontaistuotekaupassa tai kahvimyllyllä jauhoksi. Papujauhetta voi käyttää mantelijauhon joukossa (vähentäen mantelijauheen kallista hintaa). Mantelijauhetta on saatavissa kaupan maustehyllyiltä tai suurena yhteystilauksena ulkomailta. Suvilta voi SCD-ringissä olijat tilata mantelijauhoja (osoitetta ei anneta ringin ulkopuolelle). Jauhoista valmistetut tuotteet, kuten makaroni, spagetti ja lasagne kiellettyjä. Samoin maissijauhoista, perunajauhoista, soijajauhoista tai riisijauhoista valmistetut tuotteet kiellettyjä.

Kiellettyjä ovat johanneksenleipäpuutuotteet (carob), viljat, murot, pastat, makaronit, riisivalmisteet, eksoottiset viljat, cous-cous, pellavansiemenet (pellavansiemenlima sallittu), pellavansiemenjauho, riisijauho, soijavalmisteet, muut kuin sallitut pavut, arrowjuuri-tärkkelys, tapioca-tärkkelys, sago-tärkkelys, pussikeitot, valmiskeitot, kastikkeet ja kiellettyjä ovat myös kaikki eksoottiset viljat ja useimmista (paitsi ei sinapinsiemen, eikä seesaminsiemen) siemenistä jauhettu jauho.

Pellavansiemenet ovat limaa lukuunottamatta kiellettyjä. Myös muut siemenet on kiellettyjä (idätettyinäkin kiellettyjä, ellei käytetä vain vihreää pitkäksikasvanutta kasviosaa) ennen kolmen kk SCD-ikää. Sinapinsiemenjauhe mausteena ja sinapissa käy. 3 kk iästä lähtien seesaminsiemen jauhettuna käy, (jos dieettiläisellä on ollut ripulia, Halvaa ei suositella). Kaakao- ja aloevera -tuotteet on kielletty kaikissa muodoissa. Pinjansiemeniä voi syödä 6kk iän jälkeen paahdettuna, kuten pähkinöitä. Vältä kokonaisten siementen syömistä (ei koske marjojen pieniä siemeniä) ennen 6 kk SCD-ikää.

4. Sienet:
Sallittuja hyvin pureskeltuna, eivät ole sallittuja Intron aikana, eivätkä aivan alkuvaiheessa. Eivät trehaloosin (sienensokeri) vuoksi sovi kaikille.

5. Hedelmät (hiilihydraatteja)
Sallittuja ovat kuivatut, tuoreet, keitetyt, soseutetut ja kokonaiset tölkkihedelmät omassa liemessään ilman sokeria. Kiellettyjä on kuivattu banaani (sisältää tärkkelystä, itsekuivattu banaani sallittua!), raaka banaani (vain ruskeapilkullinen sallittu). Sallittua myös omena, avocado, aprikoosi, kaikki marjat (jos ei sisällä sokeria eikä hyytelöimisaineita), tuoreet kirsikat, tuore kookos ja kookosmaito (tosin vasta 6kk:n SCD -iässä), kuivattua kookoshiutaletta voi syödä heti kun oireet alkaa helpottaa, rypäleet, rusinat (mielellään tummat rusinat käsittelyn jälkeen: liota kuumassa vedessä ja 10 min aikana kaada kolme kertaa vesi pois. Laita kylmää vettä päälle, ota vesi pois ja laita lautaselle kuivumaan. Tällä käsittelyllä lähtee pois suurin osa torjunta aineista). Sallittuja ovat myös kiwi, eksoottiset hedelmät, lime-hedelmä, sitruuna (varovasti käytettynä), mangot, melonit, nektariinit, persikka, päärynä, ananas (tuoreena tai säilöttynä omassa liemessä), luumut (varo liikakäyttöä), taatelit (mieluiten kalifornialaiset, toisiinsa liimautumattomat, muutoin epäiltävä siirapin tai muun sokerin käyttöä). Vältä sulfalla tai rikkihapolla säilöttyjä kuivattuja hedelmiä. Kiellettyjä: kaupallinen ketsuppi ja tomaattia sisältävät säilykkeet, sis. noin 40% sokeria.

6. Pähkinät:
sallittuja ovat mantelit, pähkinät ja kastanjat. Kiellettyjä ovat pähkinät, ovat maustesuolaseoksissa, kuorrutettuja tai kuorellisina paahdettuja (paahtamiseen käytetty yleensä tärkkelystä, suolallapaahdetut sen sijaan sallittuja). Kokonaiset pähkinät suolalla paahdettuna sallittuja 6kk:n SCD -ikäisenä. Maapähkinävoi ja muut paahdetut pähkinätahnat sallittuja 6kk SCD -iällä. Siivilöityä maapähkinätahnaa voi käyttää varoen ja pieninä kerta-annoksina heti kun ripuli poissa. Kokonainen manteli on sallittu vasta kun ripuli on hellittänyt, siihen saakka on käytettävä mantelijauhoa, mikäli se ei aiheuta oireita. Mausteseoksella maustetut pähkinät eivät sallittuja. Pähkinät voivat olla joillekkin allergisoivia, eli niitä on käytettävä varoen.

7. Mausteet:
Mausteet ovat sallittuja, lukuunottamatta pitsamaustetta, curryjauhetta, valkosipulijauhetta ja sipulijauhetta. Älä käytä valmiita mausteseoksia (jauhelihamauste, aromisuola jne.). Vältä kovaa maustamista, varsinkin ensimmäisen kolmen dieettikuukauden aikana. Tee itse sinappia, majoneesia, grillikastiketta, ketsuppia ja omia maustesekoituksia erillisistä mausteista. Kaikki kaupalliset marinadit kiellettyjä! Tee omat SCD-marinadit reseptien mukaan. Kasvisliemikuutiot/jauheet kiellettyjä, käytä lipstikka-maustetta ja pippureita maustamiseen tai oikeita makua-antavia juureksia leimen valmistamiseen. Käytä ruokasuolaa (jodi lisätty) tai merisuolaa, vältä pansuolan käyttöä (sis. no-no aineksia) ellei lääkäri ole nimeomaan määrännyt sitä käyttämään.

8. Etikat:
sokerittomat etikat (viinaetikka, etikka, valkoviinietikka, punaviinietikka, balsamietikka (Huom! balsamiviinietikka vain mikäli ei sisällä kiellettyjä ainesosia), omenaviinietikka) ovat sallittuja. Gourmet-tyyliset etikat ja ei-sopivia aineita sisältävät etikat puolestaan kiellettyjä.

9. Hyytelöiminen:
maustamaton liivate on sallittu hyytelöimiseen, vanukkaisiin ja kiisseleihin. Muut hyytelöimisaineet ovat kiellettyjä. Kiellettyjä on pektiini, maissi- ja perunajauhot, ja muut suurustamisjauheet. Suurustamiseen käy liivatteen lisäksi kypsät soseutetut vihannekset ja hedelmät. Pektiini ei ole sallitty hyytelöimisaine. Ei myöskään agar-agar.

10. Kohotusaineena:
ruokasoodan käyttö on sallittu. Leivinjauhe ja hiiva, myös kuivahiiva ja poronsarvenjauhe kiellettyjä.

11. Makeutusaineet (hiilihydraatteja):
hunaja on sallittu, suositeltavaa on kotimaisen hunajan käyttö, koska ulkomaiset hunajat on usein pastöroitu tai kuumennettu siten, että entsyymit ovat kuolleet. (Entsyymit varmistavat sen, ettei hunajassa kiteydy muita kuin monosakkaridi-molekyylejä). Kotikäyttöön ei suositella fruktoosia, glukoosia ja rypälesokeria, koska ne ovat kalliita, ja ei täydellä varmuudella sisällä ainoastaan monosakkarideja, siksi näitä makeuttajia ei saisi olla syömissäsi esivalmistetuissa/valmistuotteissakaan.

Kiellettyjä makeutusaineita ovat siirapit, xylitoli, aspartaami, diabeetikkojen makeutusaineet, mannitoli, sorbitoli, vaniliinisokeri, melassi, vaahterasiirappi, vaaleasiirappi, sokerihuurrute, sakkaroosi (ei hedelmissä oleva, vaan irto sellainen), sokeria sisältävät valmisteet, karkit, purukumit, maltoosi, aspartaami ja kaikki keinotekoiset makeuttajat, (myös diabeetikoille sopiviksi ilmoitetut tuotteet) ovat kiellettyjä. Xylitolipurukumia ei suositella, koska siitä liukenee huomattava määrä sokeria elimistöön.

Sokerivalmisteet, joita myydään ruoka- tai luontaistuotekaupoissa ovat harvoin täydellisesti sitä, mitä pakkauksessa sanotaan; ne sisältävät yleensä jäänteitä SCD -dieettiin kuulumattomista sokereista. Sakariini on periaatteessa sallittu, mutta sen aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi sen käyttö ei ole suositeltavaa.

Apteekin fruktoosi, glukoosi ja rypälesokeri ovat 100% puhdasta ja niitä on mahdollista käyttää, mutta niiden hinta on korkea. Varmista apteekista, että heillä myynnissä olevat tuotteet ovat puhtaampia kuin kaupassa myynnissä olevat hedelmäsokerit. Jolleivät varmista, älä käytä. Glukoosia sisältävää pekonia voi syödä rapeaksi paistettuna korkeintaan 1 kerran viikossa. (Suklaa, karamellit, jäätelö ja purukumi no-no, valmista itsellesi SCD-karamelleja ja jäätelöä.)

Pese hampaasi usein ja varo nielemästä hammastahnaa (sis. kiellettyjä sokereita)!

12. Juomat:
Laiha tee ja laiha kahvi ovat sallittuja, samoin erittäin kuivat punaviinit ja valkoviini (jos ei sokeripitoisuudesta prosenttimerkintää, silloin viini on kuivaa…Turvallisin valinta on espanjalainen punaviini). Makeuta juomat hunajalla tai sakariinilla, jota saa tabletteina apteekista (murskaa tabletit). Sakariinin suurimittaista käyttöä ei suositella (täysin keinotekoinen makeutusaine, joka ei pilkkoonnu eikä sula, tulee virtsan mukana sellaisenaan ulos ja voi siksi aiheuttaa virtsateiden ongelmia).

Omenatuoremehut saattavat aiheuttaa ongelmia (ovat sallittuja, mutta varauksella), nauti mieluummin sokeritonta omenasiideriä tai päärynäsiideriä. Monet omenatuoremehua tekevät tehtaat lisäävät määräyksistä välittämättä sokeria, vaikkei sitä merkitä etikettiin. Appelsiinituoremehu on sallittu, mutta jos sinulla on ripulia, vältä sen juomista aamulla, sillä appelsiinituoremehulla voi olla samanlainen laksatiivinen vaikutus kuin sitruuna-, lime-, tai greippimehulla. Sodium Benzoate, C-vitamiinilisä, sitruunahappo on sallittu mehuissa.

Purkkituoremehut (lukuunottamatta appelsiini), voivat aiheuttaa ongelmia. Purista mehusi mieluiten suoraan hedelmistä ja marjoista. Sakkariini ja hunaja ovat mehujen sallittuja makeuttajia. Tee itse mehujäät. Rypälemehu on sallittua tummana ja vaaleana, jo Introlla. Vältä pakastettuja mehuja, sokeria on lisätty niihin usein.

Kiellettyjä juomia ovat pikatee, pikakahvi, kahvinkorvikkeet ja liukenevat teevalmisteet (esim .nescafe sitruunatee ja yrttiteerakeet). Vältä muita yrttiteelaatuja kuin piparminttuteetä ja itse valmistamaasi inkivääriteetä (kaada kiehuvaa vettä inkiväärijuuren palasten päälle ja anna hautua 10 min). Sallittuja ovat pussiteet, jotka eivät ole varsinaisesti yrttiteetä (yrttiteellä yleensä aineenvaihduntaa kiihdyttäviä ominaisuuksia, mikä ei ole suotavaa). Kaakao, erikoiskahvit. Olut, kaupalliset virvoitus- ja sporttijuomat, valmiit sokerimehut ovat kiellettyjä. Kaupallinen sokeriton omenasiideri sen sijaan on sallittu. Sherry, brandy, liköörit ja konjakki ovat kiellettyjä. Todella harvoin (pakolliset juhlatilaisuudet) on sallittu ginin, ruisviskin (rye), scotchin, bourbonin ja vodkan käyttö. Alkoholin humaltumishakuinen käyttö ei ole suotavaa.

13. Lääkärin määräämä lääkitys:
Jos joudut läpikäymään pitkiä antibioottikuureja suositellaan käytettäväksi laktoosittomia maitohappokapseleita tai hapankaalivalmisteita. Jos läpikäyt pitkiä kortisonikuureja tai kortisonia on jatkuvana lääkityksenä, on käytettävä lisäksi foolihappo+B12+B6 -pillereitä (1 päivässä vuoden ajan kortisonikuurin jälkeen). Varmista, ettei lääkkeesi sisällä sokeria, laktoosia tai tärkkelystä, käytä niitä ainoastaan sen aikaa kunnes saat lääkäriltäsi korvaavan lääkkeen ilman kiellettyjä aineosia. Jos korvaavia lääkkeitä ei ole, käytä lääkettä silti, koska kiellettyjen aineiden määrät lääkkeissä ovat hyvin pieniä. Lääkkeissä saa olla fruktoosia, rypälesokeria (eli dextroosia) ja glukoosia. Omaan käyttöön fruktoosia ym. sokereita ei kannata ottaa, sillä maito- ja luontaistuotekaupan tuotteet sisältävät vääränlaisiakin sokereita, vaikka etiketissä luvataan 100%:sta. Apteekista ostettuna ko. sokerit ovat todella kalliita. Lääkkeissä ei saa olla siirappia eikä Fruktoosico-sakkaridituotteita (FOS eli inuliini). Valintatilanteissa ota mieluummin laktoosia kuin FOS:a sisältävä lääke.

14. Muu elämä:
Huolehdi, että saat riittävästi unta ja liikuntaa (erityisesti uinti, kävely ja pyöräily ovat suotavia). Syö ruoka rauhallisesti ja hyvin pureskellen. Vältä stressiä ja hoida eripuraiset ihmissuhteet kuntoon.

Jotta SCD tehoaa toivotulla tavalla, kaikki kielletyiksi mainitut on jätettävä pois,. Ainoastaan silloin, kun henkilö tarvitsee välttämättä esim. vitamiineja, joissa on kiellettyjä aineita, on niiden käyttö perusteltu (lääkärin määräys/suositus). Kielletyt listan sisältämät tuotteet jätetään automaattisesti SCD:stä pois. Sallittuja käytetään, mikäli jotain tiettyä tuotetta kohtaan ei ole muita syitä jättää ko. ruoka-ainetta pois (esim. allergia, vakaumus tai muunlainen epäsopivuus). Vaikka joku kielletty ruoka-aine ei olisikaan aiemmin aiheuttanut mitään oireita, sitä ei pidä silti muuttaa kielletyistä sallituksi, edes 'poikkeustapauksissa'. Lääkärin ohjeita lääkityksessä on syytä noudattaa, eikä niitä pidä itse ruveta vähentämään ilman lääkärin lupaa. Lääkkeitä vähennetään vain JOS lääkäri taudin helpottuessa niin määrää.


Muista seuraavat poikkeukset:

- Vältä kananmunia sekä kaalinsukuisia vihanneksia ja palkokasveja (myös pavut), silloin kun on ripulia

- Muffinsseja ja mantelijauhoja voi kokeilla jo silloin, kun merkittävää oireiden vähenemistä ei vielä ole tapahtunut

- Seesaminsiemeniä on vältettävä ennen 3kk SCD -ikää, jauhettuna hieman aikaisemmin (muita siemeniä ei lainkaan, paitsi sinapinsiemeniä ja pinjansiemeniä). Kuivattuja palkokasveja (liotettuna 12h) voidaan käyttää 3kk SCD -iästä lähtien.

- Vihanneksia, juureksia ja hedelmiä saa nauttia raakana vasta kun oireet ovat helpottaneet

- Paahdettuja kokonaisia pähkinöitä 6kk SCD -iässä

- Kookosmaitoa ja mantelimaitoa 6kk SCD -iässä

- Hunajan käyttömäärät riippuvat oireiden ja stressin määrästä, kun oireita on paljon, suositellaan käyttämään hunajaa vain hieman, mutta jos oireita ei ole ja stressitaso on alhainen, hunajaa voi käyttää niin paljon kuin haluaa. Hunajan tulee olla kotimaista, koska ulkomaisesta hunajasta ole varmuutta onko se iskukuumennettua (jolloin sen entsyymit ovat tuhoutuneet). Jos hunaja on pastöroitua, ei voida taata onko hunaja kiinteytynyt myös muiksi sokereiksi kuin monosakkarideiksi, siksi suositellaan käytettäväksi suomalaisten mehiläishoitajien tuottamaa hunajaa. Hunajaan ei saa myöskään olla lisättynä siitepölyä (alkuvaiheessa).

Sivun alkuun !