SCD Reseptit

Täältä löydät kotitekoisen jugurtin ja DCCC:n ohjeet. DCCC -juustoa ei ole saatavana Suomesta, siksi mm. pizza reseptiä varten juusto/maitorahka tulee valmistaa kotona SCD -sallitusta 24h jugurtista.
 
DCCC ja jugurtti

 
> DCCC -juusto/maitorahka

DCCC -juusto/maitorahka

  • jääkaappikylmää SCD-jugurttia
  • iso siivilä
  • lasikulho
  • ohut puuvillaliina

Ota haluttu määrä kylmää SCD-jugurttia jääkaapista. Pese suuri siivilä kuumalla vedellä ja saippualla huolellisesti. Pese suuri kulho (lasinen tai muovinen) myös huolellisesti. Aseta siivulä kulhon päälle. Ota puuvillainen tiivis ja ohut Liina, joka on pesty ja kuivattu edellisenä päivänä ja aseta se Siivilän ja kulhon päälle. Kaada jugurtti liinan päälle ja anna Valua 6-8 h. Kaavi DCCC-juusto, jonka koostumus on lähellä Maitorahkaa, huolellisesti nuolijalla pois liinalta. Säilytä tiivissä Purkissa jääkaapissa tai jos aijot käyttää DCC:tä vasta parin Päivän päästä pakasteessa.

Käytetään pizza pohjaan, kuivakakkujen leivontaan, leipään jne maitorahkan tai DCCC -juuston tapaan. Hyvin monikäyttöinen ja leivonnaisia kiinteyttävä ja maustava.

 

 

>

SCD -jugurtti

  • tavallista kaupan maustamatonta jugurttia
  • maitoa
  • suhde 0,6dl (jugurttia) ja 1 litra (nestettä)

Irrota uunilampun suojakupu. Irrota uunin lamppu, ja katso lampun kannassa oleva E-koodi ja laita se muistiin. Osta kaupasta E-koodiltaan vastaava ihan tavallinen kirkas siron soikea kynttilälamppu. Pitäisi löytyä joka maitokaupasta. Ota 40 ja 60 Watin kynttilälamput jotta voit testata molempia Wattimääriä. Kokeile ensin 40 w kynttilälamppua, ilman uuninlampun suojakupua paikoilleen. Laita uuniin valo päälle ja ostamasi lämpömittari. Älä laita ollenkaan lämpöasteita, vain valo päälle! Kun lamppu on päällä anna lämmetä ja seuraa lämpömittaria. Aseta uuniin lasi tai muoviastia, jolla aiot valmistaa jugurttia. Täytä se kädenlämpoisellä vedellä. Seuraa nyt uunissa olevaa lämpömittaria 24h. Päiväsaikaan vilkaise uunia 1-2 h välein, ja sitten taas aamulla herättyäsi. Tämä lämpötilan säätö kannattaa hoitaa viikonloppuna, kun olet kotona. Jos lämpötila pysyy välillä 37.7 - 47 astetta, kynttilälamppusi on juuri sopiva. Jos lämpötila jää liian alhaiseksi, vaihda 60W kynttilälamppu 40W lampun tilalle ja testaa uudestaan. Jos lämpötila nousee liian ylös jugurtti menisi silloin pilalle. Jos siis saat liian suuria lämpötiloja, testaa siten että jätät uunilapun/kinttaan uunin oven väliin, koko siksi testausajaksi (ja jatkossa myös jugurtintekoajaksi). Oikea lämpötila on koko jugurtinvalmistuksen A ja O. Jos ne eivät ole kohdallaan, mikään ei onnistu. Siksi tähän kannattaa satsata!!! Kun olet saanut homman toimimaan, sinun ei enää tarvitse jatkossa seurailla lämpötiloja, kunhan toimit samalla tavalla, mikä antoi sen oikean tuloksen. Eli puolen tunnin kuluttua pitäisi uunin lämpötila olla yli 37.7 ja ei saisi koko 24h aikana nousta 47:ään.

Valmista jugurtti seos: Keitetään maitoa se litramäärä kuin halutaan (meillä SCD-jugurttia syö kaksi, joten itse keitän 6 litraa kerralla). Kaikki maito käy (jos olet laiha käytä punasta tai laita osa punasta ja osa kermaa; jäätelöön voi käyttää pelkästä kermasta ja jugurttijuuresta tehtyä SCD-jugurttia). Hyla-maito on kielletty, koska se saattaa provosoida maksatulehdusta, joka tässä sairaudessa on muutenkin herkässä jo lääkityksen vuoksi ja lisäksi siinä ei ole tarpeeksi laktoosia, jotta maitohappobakteerit toimisivat oikein. Maitoa keitettäessä kattilassa täytyy olla kiehumisvaraa (iso kattila) ja pohjasta saakka pitää puulastalla tai kauhalla sekoittaa vähän väliä pohjaa pitkin, ettei pala pohjaan. Varo ylikiehumista. Ensin voi olla 6 :sella ja sitten voit laittaa 3:selle kun kiehuu. Kiehuta 2-5 minuuttia. Välillä voi nostella pois hellalta ja sitten taas takaisin, jos meinaa kiehua yli. Itse keitän kahdella 3-5 litran kattilalla yhtä aikaa. Molemmissa on 1,5 litraa maitoa/kermaa. Kiehuessaan maidosta kuolee ylimääräiset bakteerit ja maitoproteiini muuttuu kolmiulotteisesta proteiinista kaksiulotteiseksi proteiiniksi, joka on paljon helpommin imeytyvä. Älä yritä mikrottaa maitoa, tässä ei ole oikoteitä oikeaan lopputulokseen.

Laske keittiön tiskialtaaseen jääkylmää vettä ja sinne sitten iso kattila, johon kaadat maidon. Anna sitten jäähtyä käden tai huoneen lämpöiseksi (ota lusikalla maitoa ja työnnä siihen maitoon, joka lusikassa on sormesi ja heitä tarkistamisen jälkeen se maito pois, ei takaisin kattilaan). Vispaa välillä vispilällä, jotta maito pääsee jäähtymään tasaisesti. Kun maito/kerma on huoneen/kädenlämpöistä (jos maito on liian kuumaa jugurttia lisättäessä, jugurttibakteerit kuolevat saman tien) lisää 0,6dl litraa kohden maustamatonta jugurttia. (Esim bulgarian jugurttia ja vaikka maustamatonta gefilus-jugurttia). Sekoita. Itse laitan lusikallisen sekä bulgarian jugurttia että gefilusta (isompi määrä jugurttia kuin ohjeessa on ok: bulg jugurtista saa kiinteämpää tavaraa ja Gefiluksessa on taas tosi hyödyllisisä maitohappobakteereja) Mutta siis 0,6dl jugurttia yhtä keitettyä maitolitraa kohden riittää.

Laita uuniin jugurttiseos noin 40:nen (37.7-47.7 äärirajat) asteen lämpöön 24 h ajaksi. Siis vain lamppu palaa, lämpöä ei uuniin laiteta. Uunin 'lämpiäminen' valon avulla vie jonkun aikaa. voit hommata saunamittarin, josta voit tarkkailla miten lämpö kehittyy uunissa. Kun yli 37.7 voit laittaa seoksen uuniin peitettunä päältä alumiinifoliolla, jotta lämpö leviää tasasesti. Kun jugurtti on ollut uunissa 24h (ei saa olla yhtään sen alle) Voit ottaa jugurtin pois uunista. Ohjeiden mukaan tehdyssä jugurtissa ei pitäisi olla yhtään laktoosia. Se on aikoinaan kliinisesti testattu SCD-jugurtista. Vispaa jugurtti tasaiseksi ja laita pienempiin purkkeihin (niin halutessasi). Laita jugurtti jääkaappiin kannella suojattuna. Anna jäähtyä yön yli. Jos SCD-jugurtti ei sovi vatsallesi heti ruokavalion alussa, koita tehdä jugurtti luomumaidosta tai valuta jugurtti maitorahkaohjeen mukaan, jolloin siitä lähtee osa lyhytketjuisista hiilareista. Yleensä sen jälkeen jugu on paremmin siedettyä. Laktoosi ei yleisimmin olekaan se syy miksi SCD-jugu ei kelpaa, vaikka usein niin luullaan, vaan se, että sairas suoli ei alussa tahdo kestää edes lyhytketjuista galaktoosia, jota SCD-jugurtissa on. Jugurtin sopivuutta kannattaa testata myöhemmin, kun suoli on vähän paremmassa kunnossa. Koska SCD:llä yritämme saada suolta kuntoon myös mikrobitasolla, jugurtissa olevat maitohappobakteerit ovat erittäin tärkeitä, jotta huonojen, kuolevien bakteerien tilalle saataisiin hyviä ihmiselle hyödyllisiä bakteereja. Jos et voi kuitenkaan syödä jugurttia, kannattaa hommata esim. Calcia 800 Plus –kalkkivalmistetta, D-vitamiinia vitol helminä ja gefilus-maitohappokapseleita, jotta saisit sen saman, mitä ilman muuten jäisit.

Maukas aamu-, ilta- tai välipala. Makeuttamiseen esim. uunihedelmiä, soseutettuja marjoja tai banaania. Kivaa vaihtelua eksoottisita hedelmistä, rusinoista ja pieneksi pilkotuista kuivatuista hedelmistä.

 

Takaisin sisällysluetteloon